Vervangingstrategieën voor Infrastructuur in de Noordoostpolder

Gemeente Noordoostpolder

Aanleiding

Na de drooglegging van de Noordoostpolder in 1942 is in de jaren daarna heel veel weginfra in een korte tijd aangelegd, vanuit een uniek planologisch gedachtegoed. Het gemeentelijk areaal is zeer uitgestrekt en de gemeente beheert het hoogste aantal kilometers wegverharding per inwoner van Nederland. De Noordoostpolder staat voor de uitdaging om haar infrastructuur te gaan vervangen en zo een duurzaam, veilig en efficiënt wegennetwerk te garanderen. De vervangingskosten van deze infra zijn hoog en daarom moeten er strategische keuzes worden gemaakt. Assets4mobility is gevraagd om hier onderbouwde vervangingsstrategieën voor op te stellen.

Het onderzoek

Het geactualiseerde mobiliteitsbeleid, de Mobiliteitsvisie 2050, werd in 2022 door de raad vastgesteld. Dit beleid helpt bij het ontwikkelen van een toekomstbestendig infrastructuurnetwerk. De adviseurs van Assets4mobility hebben in samenwerking met de gemeente een analyse gemaakt van de huidige staat van het wegareaal. Daarna is gekeken welke ambities en mobiliteitsdoelen vastgesteld zijn door de Raad en hoe de verschillende infra objecten bijdragen aan deze doelen en ambities. Daartoe is een afwegingskader opgesteld waarin elk infraobject een score kan krijgen. Deze score bestaat uit twee delen die afhankelijk van de vervangingsstrategie een andere weging kunnen krijgen, namelijk:

  • De technische score: hoeveel schade heeft de infra, wat is het gebruik nu en in de toekomst en wat is de restlevensduur?
  • De ambitie score: hoe draagt deze infra bij aan elk van de mobiliteitsdoelen uit het mobiliteitsplan 2030 en de koppelkansen bij vervanging?

Dankzij de vertaling van beleidsdoelen naar deze succesfactoren en scores was het mogelijk om toegevoegde waarde weer te geven en verschillende vervangingsstrategie scenario’s te ontwikkelen voor een periode van 10 jaar.

Resultaat

Vervangingsscenario’s voor wegen en kunstwerkenzijn opgesteld met een gedegen onderbouwing betreffende de toegevoegde waarde in relatie tot beleidsdoelen, strategische doelstellingen en toekomstbestendigheid. Op basis van deze inzichten in de bijdragen van assets aan deze beleidsdoelen en strategische doelstellingen, heeft de gemeenteraad onderbouwde keuzes kunnen maken omtrent prioriteiten, inzet van middelen, financiële prognoses en meer.

Recente projecten​

GVB Amsterdam

Concept of Operations Verlengde Noord/Zuidlijn

Gemeente Amsterdam

Ondersteuning Amsterdamse warmtetransitie

Gemeente Soest

Stedelijk Grondwatermodel: Effect van Grootschalig Infiltreren

Gemeente Noordoostpolder

Vervangingstrategieën voor Infrastructuur in de Noordoostpolder

RET Rotterdam, Afdeling Assetmanagement

Portfoliomanagement Vloot en Infra RET

Gemeente Renswoude

Integraal Toekomstbestendig Watersysteemplan